FELİNE İNFEKSİYÖZ PERİTONİT(FIP)

                          FELİNE İNFEKSİYÖZ PERİTONİT(FIP)

      Hastalığın oluşum  nedeni;  Coronaviridea  ailesine ait olan, CORONAVİRUS (FcoV) adı verilen RNA’lı bir virüstür.Bir çok kedinin ölümüne sebebiyet vermektedir.

     Coronavirus en çok feces( dışkı )yolu ile bulaşır.Aynı tuvalet ortamını kullanan kediler.Oral (ağız yolu ile) aynı yemek kabından beslenen kediler.Nadiren hava yolu ile de bulaşma olduğu görülmüştür.Virüs replikasyonunu(üremesini) barsakların epitel hücrelerinde geçirir.Bu durum hastaların diare(ishal) olmasına sebep olur. Özellikle bir çok kedinin bir arada yaşadığı yerlerde daha çok görülür.Bazen virüs çok uzun bir süre hastada hiçbir belirti göstermeyebilir.Bu virüs  ya birkaç haftada ya da iki seneye kadar uzanan bir periyodda mutasyona uğrayabilir.Virüsün neden mutasyona uğradığı hala bilinememektedir. Hastaların immun(bağışıklık) sistemini etkileyen faktörlerin hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırdığı düşünülmektedir.

     Bu mutasyon barsaklarda, barsaklara ait lenf yumrularında, dalak, karaciğer ve sentral sinir sisteminde olabilir. Virus antijen+antkor immunkompleksi oluşturarak tortu halinde kan damarlarında birikir ve lezyonlar oluşturur.Kan damarlarında iltihaplanmaya neden olarak organların çalışmasına engel olur.En çok böbrek,periton ve göz lezyonları görülür.Bir çok organda (karaciğer,böbrek,dalak,pankreas,sentral sinir sistemi,barsaklar,gözler,akciğerler) harabiyete neden olarak organların çalışmasını engeller.

    Klinik semptomları: Kusma,ishal,kilo kaybı,iştahsızlık ,halsizlik,ateş,icterus(sarılık),gözde lezyonlar.

 Hastalık üç formda görülebilir;

1)Noneffusive(kuru) form: Barsak lenf nodlarında genişleme

2)Effusive(ıslak) form: Abdomen (karın)  bölgesinde sıvı birikmesi

3)Mixed  (miks) form:(Fibrin oluşumu,peritonit,pleurit,pericardit)hem abdomen(batın) hem thoraks(akciğer bölgesi) sıvı birikimi.

Thorasic bölgede sıvı toplanması ve enfeksiyon sonucu  dispne, taşipne, ağızdan nefes alma, siyonotik mukoz membranlar.Pericardial effüzyon sonucu kalp seslerinde değişim.

Sentral sinir sistemi etkilenmesi sonucu ataksi,nistagmus,tremor,nöbetler,hipersensivite,spinal cord etkilenmesi  sonucu paresis

İntestinal granülamatoz lezyonlar sonucu diare,kusma

Gözde uveit

Deri de papüller deri lezyonları

Kliniğimiz de labarotuvar da ELISA testi ile teşhis konulmaktadır.

Veteriner Hekim

Gizem Türkyüz

ARTEMİS VETERİNER KLİNİĞİ

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret85344
Hava Durumu